Apartament Redłowo

Opis projektu

Projekt aranżacji wnętrza mieszkania w Gdyni Redłowie.

Założenie dla projektu to stworzenie wygodnej, obszernej przestrzeni dla dwojga z jasnym podziałem na strefy i zredukowanej ilości mebli.

Mieszkanie zostało podzielone na trzy strefy w taki sposób aby mogły one funkcjonować oddzielnie, jak i w taki aby całe mieszkanie stanowiło jedną, otwartą przestrzeń. W zależności od potrzeb zatem poszczególne strefy: dzienną, pracy i nocną (prywatną) można łączyć lub dzielić. Suwane ściany stanowią kurtynę która - ustawiona w odpowiednim położeniu - odsłoni kolejne pomieszczenie zasłaniając wnękę lub umożliwi oglądanie telewizji wydzielając salon od pozostałej części mieszkania. Kolejna ścianka suwana/kurtyna odsłania kuchnię maskując wejście do sypialni lub odwrotnie.

Dodatkowo kolejne strefy są ustawione, rozplanowane prostopadle względem siebie co sprawia iż nie są widoczne od razu, ukazują się wraz z przemieszczaniem się po wnętrzu. Układ kolejnych pomieszczeń przypomina zasadę konstrukcji domu, skorupy ślimaka. Najintymniejsze i najbardziej prywatne pomieszczenia jak łazienka właścicieli zintegrowana z sypialnią schowane są "najgłębiej", są też najbardziej oddalone od wejścia zapewniając komfort i barierę akustyczną.

Kuchnia ze studiem zlokalizowana jest w sercu mieszkania, pomiędzy strefą prywatną i dzienną (salonem). Stanowi łącznik z jednej i bufor z drugiej strony. Jest też najlepiej oświetlonym światłem dziennym pomieszczeniem co umożliwia wygodną pracę. Robiony na wymiar długi przez całe pomieszczenie stół jest uniwersalny służąc - w zależności od potrzeb - jako kuchenna wyspa lub obszerny stół do pracy. Dzięki użytemu materiałowi "wyrasta" z posadzki. Skrzynia ukryta pod nim stanowi dodatkowy schowek lub służy za dodatkowe siedzisko.

Wraz ze zmieniającym się charakterem wnętrza, przemieszczając się do serca mieszkania dominację jasnych kolorów z bielą na czele przełamuje kolor barwionej na czarno sklejki wodoodpornej (szkutniczej) i dębu wędzonego. Im głębiej, im bardziej prywatna staje się  przestrzeń, tym więcej czerni z sufitem włączenie. W salonie jednak zdecydowanie przeważa biel wzbogacona bieloną dębiną o surowej, naturalnej fakturze. 

Projekt: 2009-2010;

Realizacja: 2010-2012;

Powierzchnia mieszkania: 74m2;

Lokalizacja: Gdynia Redłowo, Polska;

Autor: architekt Andrzej Niegrzybowski

mail: an@rban.pl 

facebook: http://www.facebook.com/pages/anie/406268052768523 

internet: www.rban.pl/an 

konkurs - "Kreacje - realizacje - współczesne inspiracje modernizmem"
I nagroda - "Transatlantyki" - Tomasz Czuban
II Nagroda - "Mali Moderniści" - pracownia Mali
III Nagroda - "Superjednostka mieszkalno-produkcyjna" Piotr Gniewek
Nagroda Specjalna - Pracownia Architektoniczna NANU
Wyróżnienie - Punkt Informacyjny Gdynia
Wyróżnienie - herb minimalistyczny - Radosław Wesołowski
Wyróżnienie - mała architektura plażowa inspirowane modernizmem
Wazonik ONENESS
Hotel Antares - pokoje wzorcowe inspirowane modernizmem
Budynek portierni i infrastruktury technicznej osiedla Fort Forest
Miejski Zdrój

O autorze

mgr inż. arch. Andrzej Niegrzybowski

Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej w Gdańsku, stypendysta programu Socrates na Uniwersytecie w Dortmundzie na wydziałach Bauwesen  i Raumplanung.

Praca dyplomowa - zespołowa - "Maszyna Medialna Młodego Miasta" wykonana na Wydziale Architektury Politechniki Gdańskiej w Gdańsku w 2003 roku. Praca zdobyła nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska za dyplom w 2004 roku.

Ponad dziesięć lat doświadczenia zdobytego w biurach architektonicznych w Polsce i Niemczech.

Uczestnik konferencji wystaw i warsztatów: "Urban Regeneration Project" w 2003 roku; "Aquabud 2004", "BHP Health&Safety" w 2004 roku; "Viennafair 2005", "Rewitalizacja obszarów przemysłowych sąsiadujących z portem Europahafen w Bremie", "Targi Sztuki w Poznaniu, "La Réhabilitation des Sites Industrieles w Budapeszcie" w 2005 roku.  

Współautor pracy konkursowej "Muzeum Morskie - Centrum Nauki" w Szczecinie. Projekt uzyskał II nagrodę w 2011 roku.

Współwłaściciel RTP Consulting Sp. z o.o.

Zamieszkały: Gdynia, Polska;

Kto: architekt Andrzej Niegrzybowski

mail: andrzej@rtpgroup.pl; an@rban.pl

facebook: http://www.facebook.com/pages/anie/406268052768523 

internet: www.rban.pl/an